Op zoek naar een innovatie-doorbraak om versneld betaalbare sociale huurwoningen te realiseren

De woningcorporaties in Nederland staan voor twee ongekend grote uitdagingen: een grote bouwopgave van 150.000 nieuwe sociale huurwoningen en de verduurzaming van de bestaande voorraad. Beide opgaven vragen om enorme investeringen. Om alles wat er tot 2035 moet gebeuren te kunnen uitvoeren in nieuwbouw en renovatieopgaven, komen we al 30 miljard euro tekort. Met alleen besparen op initièˆle aanschafkosten redden we het niet. Door het groeiende tekort aan vakmensen voor zowel nieuwbouw als onderhoud van de woningen en de toenemende behoefte aan circulaire oplossingen, wordt de uitdaging nog groter. Het probleem raakt met name rendabele nieuwbouwwoningen voor 1- en 2 persoonshuishoudens. Er is een doorbraak in innovatie nodig om deze uitdagingen op te lossen. 

Initiatiefnemers
Maasvallei is één van de initiatiefnemers van de challenge So you think you can BUILD die 26 januari van start is gegaan. Wonen Zuid, Area, Domijn, Tiwos, Zayaz, Maasvallei, Thuis bij Antares, ZOwonen, Wonen Limburg en Alwel willen circa 4.000 nieuwe woningen realiseren. Voor het verlagen van de kosten en versnellen van de bouw van deze woningen, is een andere aanpak nodig gestoeld op conceptueel bouwen. Met de challenge So you think you can BUILD daagt ESTI namens deze woningcorporaties, het NCB en Aedes de markt uit om de realisatie van betaalbare sociale huurwoningen in Nederland niet alleen mogelijk maken maar ook te versnellen. Het gaat om woningen voor 1- en 2 persoonshuishoudens conform PMC 2 en 7 uit De Woonstandaard. Dit zijn woningen met een huurprijs onder de eerste aftoppingsgrens van € 634 (prijspeil januari 2021).

  • De aanschafkosten: door innovaties in processen, materialen en installaties.
  • Faal-, gebruiks- en onderhoudskosten: door innovaties in kwaliteit, circulariteit en zoveel mogelijk onderhoudsvrije/-arme materialen en ‘plug & play’ installaties.
  • Innovatieve keuzes in ontwerp, uitvoering, bezit, financiering en/of exploitatie.
  • Unieke samenwerkingen met partners in de waardeketen,
    zodat het resultaat op de investering voor 50 jaar exploitatie substantieel verbetert voor de woningcorporaties.
 
Op de website www.soyouthinkyoucanbuild.com vind je wat de uitdaging precies inhoudt, hoe je kunt meedoen en het deelname-reglement.