Wat doet de Rijksoverheid?

Om te zorgen dat huishoudens niet in de problemen komen heeft de Rijksoverheid een aantal maatregelen genomen. Zoals de verlaging van de BTW en de tegemoetkoming van € 190,- voor de maanden november en december 2022. In 2023 geldt er een prijsplafond op energie.

Prijsplafond
Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief belastingen):
  • € 0,40 per kWh elektriciteit;
  • € 1,45 per m3 gas;
  • € 47,38 per GJ stadswarmte.
Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. U hoeft niets te doen om deze korting te krijgen.Voor de meest actuele informatie, kijk op deze handige 'Vraag en antwoord'

Noodfonds Energie
Wist u dat er naast het gemeentelijke noodfonds nu ook het landelijk tijdelijk Noodfonds Energie is opgericht?
Het landelijk tijdelijk Noodfonds Energie is opgericht door energieleveranciers en een aantal maatschappelijke organisaties. De Rijksoverheid ondersteunt dit landelijk fonds. Dit noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Aanvragen kan tot en met 30 april 2023.  

Wie kan steun aanvragen bij het tijdelijk Noodfonds Energie?
De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:  
  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan 2.980 euro (alleenstaand) of 3.794 euro (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8 procent vakantiegeld.  
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier.  
  • De rekening voor gas en stroom is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.  
Hoe aanvragen?
Alle informatie over de aanvraag is te vinden op www.noodfondsenergie.nl.
Hier vindt u ook de antwoorden op veelgestelde vragen.  
Aanvragen kan tot en met 30 april 2023 over de periode oktober 2022 tot en met maart 2023.