Tips

Met de stijgende energieprijzen kunnen de energiekosten flink oplopen. Houdt maandelijks uw meterstanden bij voor uw eigen inzicht. Onderstaande besparingstips kunnen u helpen om de energierekening zo laag mogelijk te houden.

1. Warmte door zon
Open de gordijnen en gebruik de zon om uw huis te verwarmen. Dit is aan te raden met een buitentemperatuur van maximaal 22 à 23 graden. Andersom is het slim om 's avonds de gordijnen te sluiten om de warmte binnen te houden. Let erop dat de gordijnen niet de verwarming bedekken, anders blijft de warmte tussen het gordijn en het raam.

2. Tochtrol
Tochtrol, tochtworst, tochtstopper... Hoe u ze ook noemt, ze besparen energie want ze houden de kou buiten en de warmte binnen. U kunt ze bijvoorbeeld bij een raam of voor deuren leggen. Ook leuk voor de kinderkamer als gek beest met strepen, een leuke kop en een staart.

3. Gordijn achter de voordeur
Vroeger was het heel gewoon, een gordijn achter de voordeur. Het is een simpele manier om een tochtige deur aan te pakken. En dat hoeft niet duur te zijn, want met een afgeprijsde lap stof van de markt of een gordijn van de kringloopwinkel komt u er ook. Natuurlijk helpt het ook als u de gordijnen ‘s avonds sluit en de deuren in huis dichthoudt.

3. Zet de thermostaat lager
Trek een warme trui aan, gebruik een dekentje op de bank en zet uw verwarming overdag op maximaal 19ºC. Zet de verwarming een uur voordat u gaat slapen alvast lager. Over het algemeen geldt dat als u een hr-combiketel heeft, u de temperatuur dan ongeveer drie tot vijf graden lager zet dan overdag. Dit is afhankelijk van de opwarmtijd van de verwarmingsketel. Zo bespaart u op uw energierekening. Dit is ook van toepassing als u stadswarmte in combinatie met gewone radiatoren heeft. Heeft u een warmtepomp in plaats van een cv-ketel? Dan is het beter om de temperatuur dag en nacht constant te houden.

4. Cv-ketel instellen op 60ºC
Het verlagen van de aanvoertemperatuur van uw cv-ketel kan veel gas en kosten besparen. De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel draait om een koud huis op te warmen. Vaak is dit ingesteld op 80ºC, dit zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel.

5. Ruimteverwarming
Om energie te besparen kunt u ervoor kiezen om individuele ruimtes te verwarmen. Op deze manier is het behaaglijk warm op de plek waar u aanwezig bent, zonder warmte te verspillen in ruimtes waar het niet nodig is. Dat scheelt een hoop energie en dus een hoop kosten.

6.Het klinkt dubbel: ventileer uw huis en verbruik zo min mogelijk energie
Veel mensen denken dat bij ventileren veel warmte verloren gaat. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Door te ventileren is er minder vocht in uw huis. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Als u goed ventileert, gebruikt u dus minder energie en dat scheelt in uw portemonnee.

7. Dicht naden en kieren
Warmteverlies in huis voorkomt u met bijvoorbeeld tochtstrips (bij deuren en ramen) en een brievenbusborstel. Naden en kieren van maximaal 1 centimeter kun je dichten met flexibele kit zoals acrylaatkit. Grotere naden en kieren zijn te dichten met purschuim.

8. Sluit deuren
Een deur die open staat zorgt voor extra tocht in huis, waardoor de cv-ketel harder moet werken om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Sluit deuren om de warmte in de kamer te houden.

9. Eenpansgerechten
Gas besparen kan ook door niet op 3 of 4 pitten tegelijk te koken, maar slechts op 1. Zet de pit een minuut eerder af. De pan blijft nog warm en het eten gaart nog na.
Het gebruik van een airfryer of magnetron is ook een goedkopere oplossing.

10. Vervang energieverslindende apparaten
Oude apparaten gebruiken vaak veel meer energie dan moderne, energiezuinige apparaten. Denk aan een koelkast of wasmachine van meer dan 15 jaar oud. Als zo‘n apparaat aan vervanging toe is, is het zeer de moeite waard om deze te vervangen voor een zuiniger exemplaar. Wist u dat een aquarium met pomp en verwarmingselement ook een energieslurper is? Hoeveel elektriciteit een gemiddeld aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een aquarium van 60 liter kan ongeveer 300 kWh per jaar verbruiken (ruim € 60).
Heeft u een slimme meter? Dan kunt u via de bijbehorende app precies zien wat de energieslurpers bij u in huis zijn.

11. Let op sluipverbruik
Zet uw apparaat helemaal uit als u het niet gebruikt. Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Een tv die twintig uur in stand-by staat, gebruikt net zoveel stroom als een tv die vier uur aan staat. Trek bij voorkeur stekkers uit het stopcontact om dit sluipverbruik te voorkomen. U kunt ook een bespaarstekker plaatsen bij apparaten die je moeilijk helemaal uit kan zetten. De bespaarstekker schakelt de stand-by stand volledig uit. Volgens Milieu Centraal is een huishouden per jaar gemiddeld 450 kilowattuur kwijt aan sluipverbruik, dat is ongeveer € 100 per jaar.

12. Plaats radiatorfolie
Door radiatorfolie tegen de muur of aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd en blijft de warmte in huis. Radiatorfolie kost gemiddeld zo’n € 10 per radiator.

13. Radiatorventilators
Radiatorventilators zijn kleine slimme ventilators die u met magneetjes aan de radiatoren hangt. Door de ventilators wordt er meer warme lucht van je radiator (zachtjes) je kamer in geblazen. Daardoor voelt het al gauw lekker warm. De cv-ketel kan op lagere temperatuur werken wat veel gas bespaart. Combineer ze vooral met radiatorfolie. Voor ongeveer 60 euro heeft u een setje.

14. Ontlucht de radiatoren
Wanneer er lucht in de leidingen van de verwarming zit, worden delen van een radiator niet goed warm, wat zorgt voor energieverlies. Dit kunt u voorkomen door de radiator te ontluchten. Dit kunt u zelf doen door met het ontluchtingssleuteltje het ventiel aan de zijkant van de radiator open te draaien.

15. Ledlampen
Vervang voor een paar euro alle gloei-, spaar- en halogeenlampen voor ledverlichting. Begin met de lampen die het vaakst branden. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp, verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp en gaat bovendien veel langer mee.

16. Korter douchen en een waterbesparende douchekop
Door korter te douchen (maximaal 5 minuten), bespaart u al snel €150 per jaar. U kunt ook een waterbesparende douchekop aanschaffen. Deze laat per minuut maximaal 6,9 liter water door. Op de verpakking van de douchekop kan een volumeklasse staan. Als daarachter een Z staat, is het een zuinig exemplaar. U heeft een waterbesparende douchekop vanaf ongeveer €20.

17. Gastendoekjes
Gebruik in plaats van een grote handdoek kleine gastendoekjes om je gezicht te wassen of je tanden te poetsen. Dat scheelt op jaarbasis flink wat wasjes.

18. Was op 30 of 40 graden
Was zo veel mogelijk op 30 of 40 graden en hang de was op in plaats van een droger te gebruiken. Sommige dingen kunt u wel beter op 60 graden wassen zoals vaatdoekjes, babykleren, lakens en handdoeken.

19. Strijken
Strijk alleen wat nodig is en vouw de kleren na het drogen snel op.

20. Vaatwasser op ecostand
Zet uw vaatwasser op het eco-programma of zet de temperatuur op 50 tot 55 graden. Zet de vaatwasser pas aan als hij echt vol is. Dat scheelt een hoop afwasbeurten per jaar.


Meer informatie