Het huren van een sociale huurwoning

Kort gezegd zijn sociale huurwoningen bedoeld voor mensen met een gezamenlijk bruto jaarinkomen tot € 52.671,- en hebben deze woningen een huurprijs tot € 879,66 per maand (prijspeil 2024). Vaak is huurtoeslag mogelijk. Dit is echter erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie. 

Passend toewijzen
Als u recht heeft op huurtoeslag dan kunt u alleen voor een woning in aanmerking komen die past bij uw inkomen. Dat heet ‘passend toewijzen’. De overheid wil hiermee voorkomen dat huishoudens met de laagste inkomens in te dure woningen gaan wonen. Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie over passend toewijzen.


Inschrijven
Wanneer u voor een sociale huurwoning in aanmerking wilt komen, dan is het van belang dat u zich online inschrijft als woningzoekende bij Thuis in Limburg. Maasvallei biedt al haar sociale huurwoningen aan via Thuis in Limburg. Dit doen we samen met elf corporaties in Limburg waardoor u in een overzicht ziet welke huurwoningen er in Limburg beschikbaar zijn. 
 
Toewijzing
Onze huurwoningen worden toegewezen volgens bepaalde regels. Deze regels hebben betrekking op o.a. leeftijd, inkomen of eisen ten aanzien van de gezinssamenstelling. Aan welke voorwaarden u moet voldoen vindt u terug op de website van Thuis in Limburg.
 
Meer informatie
Afhankelijk van uw inkomen en de huurprijs kunt u huurtoeslag aanvragen. Kijk voor informatie hierover op www.toeslagen.nl of bel de Belastingtelefoon: 0800 0543.
  
Kijk voor meer informatie over het huren van een sociale huurwoning op deze website van de rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning.

Of kijk bij onze meestgestelde vragen.