Woonlasten
Een groot deel van uw besteedbaar inkomen gaat op aan woonlasten. Het is daarom zeer verstandig een goed beeld te hebben van wat u (straks) kwijt bent aan uw (nieuwe) woning. Woonlasten zijn alle kosten voor uw woning. Dit is méér dan alleen de netto huurprijs. Servicekosten, kosten voor energie, verzekeringen en belastingen komen hier vaak nog bij.
De netto huurprijs wordt door Maasvallei bepaald aan de hand van een objectief landelijk puntensysteem. Dit systeem kent aan een woning punten toe op basis van o.a. kwaliteit en WOZ-waarde. Hoe meer punten, hoe hoger de netto huurprijs.
Huurders van een appartementencomplex of flatwoning krijgen daarnaast te maken met servicekosten. Dit zijn kosten die gemeenschappelijk worden gemaakt. Denk hierbij aan kosten voor het onderhoud en de verlichting van gangen en trappenhuizen, schoonmaak en groenonderhoud. In sommige complexen worden ook de kosten voor elektriciteit, gas en water via de servicekosten verrekend. In deze complexen hebben de woningen geen eigen meters voor water, gas en elektriciteit.

Huurtoeslag
Afhankelijk van uw inkomen en de huurprijs kunt u huurtoeslag aanvragen. Kijk voor meer informatie op www.toeslagen.nl of bel de Belastingtelefoon: T 0800 0543.