Eerste Keurmerk Prettig Wonen voor Maasvallei

Op woensdag 4 april 2018 heeft Maasvallei officieel haar eerste Keurmerk Prettig Wonen voor een studentenpand ontvangen. Dit studentenpand ligt aan de Lakenweversstraat in het centrum van Maastricht. Het Keurmerk is officieel uitgereikt door Bert Jongen, Wethouder van de gemeente Maastricht, programma Student en Stad.

Dit Keurmerk Prettig Wonen is actief sinds mei 2017 als ‘concept project’ en staat voor veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit. In het afgelopen jaar zijn al een vijftiental keurmerken uitgedeeld en begin 2018 was Maasvallei aan de beurt met haar eerste studentenpand. In de weken erna zijn nog twee van onze studentenpanden voorzien van een keurmerk.

Waarom een keurmerk?
Maastricht is een internationale studentenstad die op dit gebied steeds verder groeit. Voor veel studenten en ouders is het een spannende stap om naar een andere stad te gaan en/of zelfstandig te gaan wonen. Het vinden van een geschikte, veilige woonruimte is hierin zeer belangrijk. Maar hoe kunnen studenten en ouders zien of deze kamer wel veilig is? Wanneer een studentenpand het Keurmerk Prettig Wonen heeft verkregen, is het voor iedereen direct duidelijk dat de woning in orde is op het gebied van brand- en inbraakveiligheid én dat de verhuurder betrouwbaar is. Het keurmerk wordt aan de gevel van het pand gemonteerd. De belangrijkste eisen die dit Keurmerk stelt zijn dan ook:
  • Herkenbaarheid en bereikbaarheid van de verhuurder;
  • Inbraak- en brandveiligheid;
  • Goed beheer en verhuur;
  • De juiste verhuurvergunningen en voldoen aan de wet- en regelgeving.

Wanneer een keurmerk?
Voor het uitvoeren van de inspecties aan de woningen zijn mensen opgeleid tot ‘gespecialiseerde controleur’ van de stichting. Vanuit Maasvallei is dit een van de opzichters.
Allereerst wordt de woning uitgebreid geïnspecteerd door een van deze controleurs. Het is hierbij niet toegestaan een van de eigen panden te controleren, dit wordt altijd gedaan door een controleur van een andere organisatie. Op deze manier wordt belangenverstrengeling tegengegaan. Indien de woning niet veilig is, wordt deze waar nodig aangepast en verbeterd. Nadat het Keurmerk is toegekend, vindt jaarlijks controle plaats door de verhuurder aan de hand van een applicatie. Tevens zal elke vijf jaar een hercontrole plaatsvinden door een controleur.

Initiatiefnemers
Het initiatief voor dit Keurmerk is ontstaan bij de Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht (VVWM). Dit is verder uitgegroeid toe een sterke samenwerking tussen de particuliere verhuurders verenigd in de VVWM, onderwijsinstellingen (Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, Jan van Eyck Academy), Gemeente Maastricht, Brandweer Zuid-Limburg, woningbouwcorporaties (Maasvallei, Servatius, Woonpunt), Studentenraad, Mymaastricht en buurtcomités. Deze samenwerking is uniek in Nederland.