Aan het werk in Trichterveld

Al sinds 2000 is Maasvallei actief met de herontwikkeling van Trichterveld. De naoorlogse noodwoningen verkeerden destijds al in slechte staat en daarom zijn plannen gemaakt om deze te vervangen door moderne versies die voldoen aan de eisen en verwachtingen van deze tijd. In 2000 was het voornemen om kleinschalig te slopen zonder gedwongen verhuizingen. Na een korte bouwperiode zouden nieuwe levensloopbestendige woningen terugkomen.

De vernieuwing van Trichterveld verliep helaas minder voortvarend dan gewenst. Méér dan de helft van de 212 oorspronkelijke bewoners waren eind 2013 inmiddels verhuisd, terwijl in de voorbije jaren slechts 35 woningen waren vervangen. Om deze vernieuwing te verbeteren, is in 2014 een aantal aanpassingen gedaan in de planning van dit project:
  • Van het stuk voor stuk woningen vernieuwen zijn we overgestapt op een bloksgewijze aanpak;
  • De introductie van een nieuw type koopwoning en sociale huurwoning;
  • Een versnelling van de vernieuwing van de woningen;
  • Aaneensluitende fasen gepland van 20 a 25 woningen per 9 maanden.
Het nieuwe type is in de plaatst gekomen van het bungalowtype in de verkoop en de sociale huur. Van dit nieuwe type werden 50 woningen gerealiseerd, bestaande uit een begane grond (woonkamer-keuken-toilet) en een 1e verdieping (3 slaapkamers en een badkamer). Inmiddels zijn deze bijna allemaal gerealiseerd.

De levensloopbestendige woningen (bungalowtype) worden door Maasvallei alleen gerealiseerd voor de sociale huur, voor zittende huurders welke gedwongen moeten verhuizen en welke in het bezit zijn van een WMO-verklaring voor een traploze woning. De overige woningen van dit woningtype worden gerealiseerd voor de verkoop.

Na de trage start zijn inmiddels zo'n 195 nieuwbouw woningen in Trichterveld gerealiseerd.
Om de leefbaarheid in de wijk, en de kwaliteit en financierbaarheid van de te vervangen woningen te waarborgen, proberen we de vervanging zoveel mogelijk in aaneengesloten fasen te realiseren. De woningen worden in aaneengesloten gebieden vernieuwd. Maasvallei hoopt dan ook medio 2021 de vernieuwing van Trichterveld af te kunnen ronden.

Van de 195 reeds gerealiseerde woningen zijn inmiddels 98 woningen voor de verkoop gerealiseerd en 97 voor de verhuur.

De start van de bouw van de laatste fase is gestart. De 12 laatste koopwoningen zijn allen verkocht en de overige 14 huurwoningen worden gebouwd in opdracht van Wonen Limburg Accent. Zij gaan deze woningen in het dure segment verhuren.


Meer informatie:
Klik hier voor de gebiedsindeling Trichterveld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maasvallei. T (043) 368 37 37 of mailen naar info@maasvallei.nl.

Kijk hier voor een impressie van het nieuw type sociale huurwoningen. Voor de koopwoningen kunt u terecht bij makelaardij Hypodomus.

Nieuwsbrief - oktober 2017
Nieuwsbrief - juni 2018
Nieuwsbrief - april 2019
Nieuwsbrief - januari 2020
Nieuwsbrief - april 2020

Trichterveld presentatie 07-11-2017