Keurmerk Prettig wonen

Maasvallei wil woningen bieden waarin men kan leven en die daarnaast voldoen aan de eisen van wet –en regelgeving. Daarom worden de komende maanden studentenwoningen van Maasvallei voorzien van het keurmerk Prettig Wonen. Dit keurmerk bevestigt des te meer dat onze huurders wonen in een veilige en prettige leefomgeving.


Waarom een keurmerk?
In 40 jaar tijd is Maastricht uitgegroeid tot een internationale studentenstad, waarvan inmiddels meer dan 10% van de inwoners uit studenten bestaat. Voor deze, veelal internationale, studenten is het niet altijd duidelijk wat de kwaliteit van de woning is. Het Keurmerk Prettig Wonen laat huurders in één oogopslag zien dat de woning in orde is qua brand- en inbraakveiligheid en dat de verhuurder betrouwbaar en goed bereikbaar is.

Hoe ontvangt een woning een keurmerk?
De woning moet voldoen aan vooraf vastgestelde eisen op het gebied van de volgende zes pijlers:
  • Gemeente & inrichting
  • Brandveiligheid
  • Inbraakveiligheid
  • Controle & beheer
  • Regelgeving omtrent huur
  • Regelgeving omtrent buurt
Voordat een woning een keurmerk ontvangt, wordt het eerst uitgebreid geïnspecteerd door een gespecialiseerde controleur van de stichting. Hierna controleert de verhuurder jaarlijks zelf het pand met de applicatie en zal er elke vijf jaar een hercontrole vinden door een controleur plaatsvinden. De brandweer zal daarnaast toegang krijgen tot de plattegronden van de keurmerkpanden, waardoor zij bij een melding op de hoogte is van de indeling en het aantal inwoners van het pand.

Voordelen van het keurmerk?
Het keurmerk heeft niet alleen betrekking op de brandveiligheid van een studentenpand, ook worden er extra eisen gesteld op het gebied van inbraakveiligheid, goed beheer, verhuur en leefregels t.a.v. gebruik door bewoners. Hiermee wil de stichting excessen op de verhuurmarkt voorkomen en de dialoog tussen student, verhuurder en buurtbewoners verbeteren. Sinds de aanpassing van de Woningwet in 2007 is de verhuurder aansprakelijk voor de veiligheid van het pand. Met het keurmerk zijn huurder en verhuurder er zeker van dat alle zaken in orde zijn. De verhuurder kan zich hiermee onderscheiden op de verhuurmarkt als veilig en betrouwbaar.
Stichting Keurmerk Prettig Wonen
Wie zijn onze partners?
Het keurmerk is uniek in Nederland en ontstaan uit een samenwerking tussen de particuliere verhuurders (VVWM), onderwijsinstellingen (Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, Jan van Eyck Academie), Gemeente Maastricht (Student & Stad), brandweer, woningbouwcorporaties (Maasvallei, Servatius, Woonpunt), studentenraad en buurtcomités, die gezamenlijk als stad een sterk signaal afgeven: hier is het prettig wonen. Dat wordt voor iedereen zichtbaar gemaakt door het schildje met het logo van het Keurmerk Prettig Wonen aan de gevel.