Terug naar meest gestelde vragen

Hoe bepaalt Maasvallei de huurverhoging?

Jaarlijks is het wettelijk toegestaan de huren één keer te verhogen. Dat vindt doorgaans in juli plaats. Naast dat de overheid regels vaststelt over de verhoging is het voor een corporatie steeds weer de afweging tussen enerzijds de huren zo laag mogelijk willen houden en anderzijds ervoor zorgen dat de woningen goed onderhouden blijven en dat ons bezit ook in de toekomst courant en gewild blijft. Een lastige opgave.
Betaalbaarheid en beschikbaarheid zijn de laatste jaren steeds weer landelijk onderwerp van gesprek. Maasvallei kiest dit jaar voor een gematigde huurverhoging.

Wettelijke kaders 
Wat houdt de huursombenadering in?
 De huursombenadering is een wettelijk kader dat bepaald dat de optelsom van de doorgevoerde huurverhogingen van Maasvallei niet meer mogen stijgen dan een vastgesteld percentage. Dat percentage wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld en is afhankelijk van de inflatie in het voorgaande jaar.
Let op: het percentage van de maximale huursomstijging hoeft niet gelijk te zijn aan de individuele huurverhogingspercentage uw woning. Wettelijk gezien mag deze hoger stijgen.

Inkomensafhankelijke huurverhoging
 Het is corporaties toegestaan huurders, die een te hoog inkomen hebben voor een
 sociale huurwoning, een extra verhoging te geven. Dit is de inkomensafhankelijke huurverhoging. Het doel van deze maatregel is om huurders die het kunnen betalen, te bewegen naar een woning buiten de sociale huursector en hiermee de woningen in het sociale segment te behouden voor de woningzoekenden die hierop aangewezen zijn.
Afgelopen jaren heeft Maasvallei een huurverhoudingsbeleid doorgevoerd waarbij het huurverhogingspercentage niet voor eenieder gelijk was. Hoeveel de huurverhoging steeg, was afhankelijk van een aantal factoren:
  • Het gehuurde object. Het percentage voor een garage, sociale huurwoning (zelfstandig en onzelfstandig) of een woning in de vrije sector verschilt.
  • De contractperiode. Maasvallei wil onderlinge huurverschillen tussen huurders die in gelijksoortige woningen wonen nivelleren. Nu kan het zo zijn dat een nieuwe huurder bijvoorbeeld 500 euro betaalt voor dezelfde woning als waar een huurder die hier al 25 jaar woont 400 euro betaalt. Dit verschil is moeilijk na onze huurders uit te leggen. Het verschil is ontstaan door wijzigingen in de wetgeving en het beleid van Maasvallei. Nu trekken we die verschillen langzaam recht. Het zou dus zo kunnen zijn dat de nieuwe huurder in bovenstaand voorbeeld geen verhoging krijgt en de zittende huurder wel.
  • De maximaal redelijke huur. Voor elke woning heeft Maasvallei een maximaal redelijke huur vastgesteld. Deze is gemiddeld 85% van wat wettelijk gezien voor een woning gevraagd mag worden. Is de huurprijs al gelijk aan de maximaal redelijke huur, dan volgt er een minimale verhoging.
  • Huurtoeslaggrens. Maasvallei zal de huur voor huurtoeslaggerechtigden nooit verder laten stijgen dan de grens die hiervoor gesteld is. Op deze manier behoudt de huurder te allen tijde het recht op huurtoeslag.

Andere artikels voor de categorie Huurverhoging