Maastricht, 26 januari 2024
“Hoe kunnen we het planproces bij woningbouwprojecten aanzienlijk versnellen?” en “Welke ontwikkelingen zijn er op gebied van studentenhuisvesting?”. Deze vragen stonden centraal tijdens het symposium dat Woningstichting Maasvallei voor bestuurders en beleidsadviseurs van de gemeente Maastricht en collega-woningcorporaties organiseerde.
Aanleiding voor dit symposium zijn de nationale en lokale prestatieafspraken, waarin woningcorporaties en de overheid zich hebben verbonden de komende jaren aanzienlijk meer sociale huurwoningen te bouwen. Vanaf 2028 is het bovendien de intentie om geen sociale huurwoningen meer te verhuren met een energielabel E, F of G. Tel daar de toegenomen vraag naar huisvesting voor studenten en speciale doelgroepen bij op en de opgave is compleet.
Ondanks de omvang van deze grote opgave blijft de daadwerkelijke realisatie vaak achter op de planning. Veel gehoorde redenen zijn de forse bouwkosten, verstikkende regelgeving, afstemmingsproblemen of trage besluitvorming.
In het streven naar vernieuwende inzichten nodigde Maasvallei landelijke experts uit om hun kennis te delen. Evelyn Rademaker en Annius Hoornstra van Fakton wisten de aanwezigen te inspireren met hun presentatie over het versnellen van het planproces bij woningbouwprojecten door middel van parallel plannen. Ardin Mourik, Studentenhuisvestingsregisseur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, deelde de visie van het Rijk over studentenhuisvesting en zoomde in op de situatie in Maastricht.
In bestuurlijke en ambtelijke tafels werd vervolgens gediscussieerd over de toepasbaarheid van deze inzichten in Maastricht. De focus lag hierbij op het 'over grenzen heen kijken' en het identificeren van procesoptimalisaties om het gezamenlijk doel te bereiken. Aan het einde van deze middag werden bevindingen met elkaar gedeeld.
Een mooi resultaat van het symposium was dat de bestuurders Sarah Klein Haneveld, Wim Hazeu en Leon Breukers van de Maastrichtse woningcorporaties samen met wethouder Johan Pas hebben besloten de handen ineen te slaan om daadwerkelijk drie projecten te gaan prioriteren en die volgens de methodiek van Parallel plannen in een Versnellingstafelsetting te gaan versnellen.