Omgaan met hitte in uw woning

Bij goed wonen, goed leven hoort ook een aangename temperatuur in de woning. Door klimaatverandering krijgen we in Nederland steeds meer zomerse en tropische dagen. Extreme hitte heeft ook gevolgen voor leefbaarheid. Hitte buiten beïnvloedt het comfort in gebouwen.

Hoe gaat Maasvallei om met deze veranderingen?
We zien dat extremen in ons klimaat steeds vaker voorkomen. Ook daarom zetten we binnen onze financiële kaders maximaal in op het verduurzamen van bestaande woningen. Nieuwbouw voldoet aan de isolatie-eisen van vandaag de dag. Een beter geïsoleerd huis met moderne installaties draagt namelijk bij aan een beter binnenklimaat.
Tevens maakt Maasvallei werk van beleid (met als vast onderdeel klimaatadaptatie) waarin ook de inrichting van buitenruimten, tuinen en openbaar groen opgenomen is, aangezien een ‘groene inrichting’ bijdraagt aan het reduceren van hitte.

Wat kunt u zelf doen tegen hitte?
Als bewoner kunt u ook zelf veel doen om het in de woning zo behaaglijk mogelijk te houden.

Tips voor thuis: in uw woning
  • Houd ramen en deuren overdag gesloten, evenals de gordijnen;
  • Goede ventilatie is belangrijk. Zet ramen en deuren tegen elkaar open zodra het buiten koeler is dan binnen;
  • Plaats ventilatoren om luchtcirculatie op gang te brengen. Een fles met bevroren water voor de ventilator zetten maakt de verspreide lucht koeler;
  • Zet uw mechanische ventilatie 's nachts een standje hoger.
Tips voor thuis: tuin of balkon
Veel steen en asfalt in de omgeving van uw huis zorgt ervoor dat de warmte lang blijft hangen. Planten en water zorgen juist voor verkoeling. Heeft u een tuin of een balkon dan is het advies om meer groen toe te voegen en minder tegels te gebruiken.

ZAV-aanvraag
Indien u zelf een temperatuur regulerende aanpassing (zoals een airco of screen) aan uw woning wilt doen, kunt u een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV)-aanvraag indienen. Uw aanvraag wordt door Maasvallei beoordeeld aan de hand van voorschriften voor o.a. kwaliteit, technische uitvoering en plaatsing om (geluids)overlast te voorkomen.