​Wat is belangrijk voor u als huurder om te weten tijdens deze coronacrisis?​

Het kabinet neemt maatregelen om mensen op korte termijn niet in de financiële problemen te laten komen door de coronacrisis. Toch kan het zijn dat u als huurder de maandelijkse huur niet kunt betalen. Vanzelfsprekend worden regelmatig vragen gesteld aan ons en andere bedrijven hoe we hiermee om kunnen gaan. Wij proberen in dit bericht een aantal vragen voor u te beantwoorden.

Algemene informatie voor onze huurders
Woningcorporaties hebben vanuit de wet diverse mogelijkheden om maatwerk te leveren, zonder hier structurele nadelige gevolgen van te hebben. Een aantal voorbeelden zijn:
  • Opschorten van de betalingstermijn. De huurder zal de huur dan op een later moment alsnog moeten betalen. Zo krijgt u wel wat extra ruimte;
  • In specifieke gevallen kan de huurverhoging worden uitgesteld. Hier kunt u meer lezen over de regels rondom dit onderwerp;
  • De huur van een specifieke huurder permanent verlagen.
Corporaties mogen niet:
  • De (achterstallige) huur kwijtschelden. Corporaties mogen wel meewerken aan schuldsanering.
  • Tijdelijke huurverlaging of huurkorting toekennen.
Indien u uw opties wilt bespreken, kunt contact opnemen met Maasvallei via 043-368 3737 of via info@maasvallei.nl. Wij zullen dan samen uw mogelijkheden doornemen.


Overige informatie die op u van toepassing kan zijn

Planmatig onderhoud
Het is mogelijk dat in deze tijd werkzaamheden worden verricht aan uw woning en u zich afvraagt waarom dit gebeurt. De betreffende aannemers, schilders e.d., werken zo veel mogelijk door. Dit gebeurt uiteraard middels de protocollen van RIVM. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat deze bedrijven failliet gaan en werknemers werkloos raken. Tevens wordt deze keuze gemaakt om het onderhoud aan onze woningen zoveel mogelijk te garanderen en op peil te houden.

Studenten
Studenten kunnen ook in financiële problemen komen doordat hun inkomen van bijvoorbeeld een bijbaan wegvalt. De kosten daarentegen lopen gewoon door. DUO spant zich maximaal in om studenten te helpen en zal waar mogelijk rekening houden met hun persoonlijke situatie. Studenten kunnen bij DUO gebruik maken van de leenmogelijkheden en hun lening verhogen. Zo nodig met terugwerkende kracht vanaf het begin van het collegejaar. Daarnaast kunnen studenten collegegeldkrediet aanvragen. Dit kunnen studenten zelf regelen via mijnDUO. Zie hier voor meer informatie over de opties.
  • Vragen inzake studiefinanciering leest u hier;
  • Opgestarte crowdfunds voor studenten kunt u hier inzien;
  • Standaard bedragen voor studiefinanciering staan op deze site beschreven.
Extra links
Extra informatie die wellicht op u van toepassing is kunt u lezen via de volgende links:
  • Algemene informatie voor huurders en kopers
  • Overzicht van alle (hulp)initiatieven in Maastricht
  • Financiële regelingen gesteld door Rijksoverheid voor werkgever en zelfstandigen
  • Informatie voor mensen die geen inkomen meer hebben als gevolg van de beperkingen door de coronacrisis en die geen recht hebben op WW. Belangrijk hierbij aan te geven is dat alle aanvragen sneller dan normaal worden afgehandeld, om de mensen zo snel mogelijk te kunnen helpen aan inkomen. Bij problemen met inkomen willen wij u verwijzen naar de Sociale Zaken Maastricht Heuvelland.
  • Veel gestelde vragen bij UWV

Op www.maasvallei.nl/corona vindt u nog meer informatie over hoe Maasvallei omgaat met de coronacrisis.