Maasvallei kiest voor alternatieve burendag en gaat de wijk in

Maastricht, 3 november 2022

De boer op met bus en gebak

Dit jaar koos woningcorporatie Maasvallei voor een geheel eigen invulling van de jaarlijkse Burendag. In plaats van één dag, ging Maasvallei vier dagen lang de wijk in. Met als slogan ‘Wij komen Buurten’, werd iedere dag een andere buurt bezocht om met de bewoners in gesprek te gaan. “We willen onze huurders nog beter leren kennen door het gesprek van mens tot mens te voeren; wat vinden ze fijn en wat kunnen wij als Maasvallei doen om ‘goed wonen, goed leven’ vorm te geven. Hoe kun je dat beter doen, dan door de wijk in te gaan”, aldus Remco Theunisz, sociaal regisseur Maasvallei.

Tijdens deze ‘tour de Maastricht en omstreken’ trok het team van Maasvallei met een karakteristiek Volkwagenbusje van buurt naar buurt, van Gulpen tot Amby en van Trichterveld tot Beek. In het hart van de wijk werd de partytent opgezet en was er koffie met gebak om zo op een informele laagdrempelige manier met de bewoners in gesprek te gaan. “Het was wel spannend natuurlijk. Het is een uniek project, we hebben dit nooit eerder zo gedaan. Maar we merkten al heel snel hoe fijn mensen het vinden als ze hun verhaal kwijt kunnen en er naar hen wordt geluisterd”, zegt Roger Velraad, facilitator operatie en proces Maasvallei.

Goed wonen, goed leven
“Wat vinden wij echt belangrijk, wat is de kern waar Maasvallei, waar staan we voor? Dat is goed wonen, goed leven. Hoe wonen mensen samen, hoe leven ze samen. Wat kunnen wij doen om het leven voor mensen fijner te maken in en rondom hun woning.
Met dit initiatief om de wijken in te gaan, willen we onze bewoners laten voelen dat ze bij ons terecht kunnen als er iets is. We kunnen niet alles oplossen, maar we staan wel klaar om te luisteren naar wat onze huurders belangrijk vinden, wat hun zorgen zijn en hoe wij daarbij kunnen helpen”, aldus Sarah Klein-Haneveld, directeur-bestuurder Maasvallei.

De bustour was een succes. In iedere wijk melden zich belangstellenden en ontstonden er goede gesprekken. Vaak positief, maar ook kritisch. Remco Theunisz: “Het waren succesvolle en inspirerende dagen. We hebben veel geleerd van wat er leeft en speelt in de wijken. Genoeg om mee aan de slag te gaan”.

Aftermovie
Bekijk hieronder de aftermovie van de Tour de Maastricht en Omstreken van Maasvallei ‘Wij komen Buurten’: