Huurverhoging 2020

Wij begrijpen dat de huurverhoging dit jaar wellicht op een bijzonder moment komt, omdat we ons momenteel midden in de Coronacrisis bevinden. Wij hebben oog voor deze uitzonderlijke situatie, maar we volgen ook het advies van de Rijksoverheid en brancheorganisatie Aedes om de huurverhoging door te laten gaan. Dat is nodig om te kunnen blijven investeren in woningen, nieuwbouw en leefbaarheid.

Ook dit jaar ontvangt u voor 1 mei de ‘huurverhogingsbrief’. Hierin staat een toelichting over het huurverhogingsbeleid 2020 en ook uw nieuwe huurbedrag. Hoe zit het ook alweer?

Wettelijke kaders huursombenadering
Op grond van het wettelijk kader mogen alle huurverhogingen van een corporatie samen gemiddeld niet hoger zijn dan een vastgesteld percentage. Dat percentage wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Voor de huurverhoging in 2020 mag de gemiddelde huurstijging maximaal 3,6% (2,6% +1%) bedragen.

Situatie afhankelijk
Bovenstaande geeft al aan dat Maasvallei niet voor iedereen een gelijk percentage doorvoert. Hoeveel de huur in uw situatie stijgt, is afhankelijk van een aantal factoren:
  • Het gehuurde object. Het percentage voor een garage, sociale huurwoning, woning in de vrije sector of een studentenwoning verschilt namelijk van elkaar;
  • De hoogte van het inkomen. Iemand die meer verdient dan € 43.574, krijgt meer huurverhoging;
  • Hoe lang iemand in de woning woont. Maasvallei wil onderlinge huurverschillen tussen huurders - die in gelijksoortige woningen - wonen kleiner maken. Het kan namelijk zijn dat een nieuwe huurder van een woning bijvoorbeeld 500 euro betaalt, terwijl een huurder die al 25 jaar in dezelfde soort woning woont slechts 400 euro betaalt. Dit verschil is moeilijk uit te leggen. Het verschil is ontstaan door wetgeving en beleidsuitwerkingen in het verleden. Door middel van een jaarlijkse huurverhoging trekken we dergelijke verschillen langzaam recht. Het zou dus zo kunnen zijn dat de nieuwe huurder in het bovenstaande voorbeeld geen verhoging krijgt, terwijl de andere huurder (die daar al langer woont) wel een huurverhoging krijgt;
  • Huurtoeslaggrens. Maasvallei zal de huur voor huurtoeslaggerechtigden nooit verder laten stijgen dan de grenzen die hiervoor gesteld zijn. Op deze manier behoudt de huurder te allen tijde het recht op huurtoeslag. Dit met uitzondering van de mensen die een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen.
Inkomensafhankelijke huurverhoging
Huurders die eigenlijk te veel verdienen voor een sociale huurwoning, krijgen een hogere huurverhoging; de inkomensafhankelijke huurverhoging. Het doel van deze maatregel is om de mensen die het kunnen betalen te stimuleren om een woning buiten de sociale huursector te huren. Daardoor blijven de woningen in het sociale segment behouden voor die mensen die daarvan afhankelijk zijn. Maasvallei voert voor deze groep huurders in 2020 een inkomensafhankelijke huurverhoging door van 6,6% (inflatie 2,6% + 4%). Dit is conform het overheidsbeleid.

Bezwaar tegen huurverhoging
Hoewel Maasvallei met de grootste zorgvuldigheid te werk gaat bij het vaststellen van de huurverhoging, kan het uiteraard voorkomen dat de situatie van een huurder ten tijde van het opvragen van de gegevens is gewijzigd. Mocht dit onverhoopt het geval zijn, dan kan de huurder bezwaar aantekenen tegen de huurverhoging. Dit kan bij Maasvallei met behulp van dit formulier.

Maasvallei zal aan de hand van de wettelijke regels toetsen of het bezwaar terecht is. Let wel, er kan alleen bezwaar worden gemaakt als:
  • de huurverhoging een inkomensafhankelijke huurverhoging betreft, of
  • de woning een sociale huurwoning is.
U kunt geen bezwaar tegen de huurverhoging indienen als er sprake is van onderhoudsgebreken.


Hulp nodig ten gevolge van Coronacrisis?
Uiteraard staan wij voor u klaar om u in bijzondere situaties, zoals bij een inkomensdaling, te ondersteunen. Onderstaand kunt u lezen welke mogelijkheden er dan zijn.

Huurtoeslag en (bijstands)uitkering
De overheid heeft de maximale inkomensgrenzen voor huurtoeslag verruimd. Daardoor komen meer huishoudens voor huurtoeslag in aanmerking. Als u vorig jaar niet in aanmerking kwam voor huurtoeslag, dan kan dat dit jaar misschien wel zo zijn. Op de website van de Belastingdienst kunt een proefberekening maken.

Indien u te maken heeft met een inkomensdaling, dan komt u wellicht in aanmerking voor een (bijstands)uitkering of andere regeling. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid. Daarnaast is er ook via de website van uw gemeente informatie te vinden.

Huurverlaging of huurbevriezing
In het Sociaal Huurakkoord is afgesproken dat huurders met een laag inkomen en relatief hoge huur een huurverlaging of een huurbevriezing kunnen krijgen. Aangezien wij het inkomen van onze huurders niet weten, moet iemand die hiervoor in aanmerking komt daartoe zelf een verzoek indienen. Dan bekijken wij samen met u de situatie.

Wanneer huurbevriezing / huurverlaging mogelijk is, ziet u in de onderstaande tabel.
Huishouden
Inkomen
Kale huur
Wat is mogelijk?
Eénpersoons
tot €15.500
€ 619,01 tot € 737,14
Huurbevriezing
tot € 31.826 (AOW € 31.346)
Hoger dan € 737,14
Huurverlaging
Tweepersoons
tot €26.500
€ 619,01 tot € 737,14
Huurbevriezing
€ 39.223
(AOW € 41.075)
Hoger dan € 737,14
Huurverlaging
Drie- of meerpersoons
tot €33.500
€ 619,01 tot € 737,14
Huurbevriezing
€ 39.223
(AOW € 41.075)
Hoger dan € 737,14
Huurverlaging











Huurders met een subsidiabele huurprijs tot € 737,14 kunnen al huurtoeslag aanvragen en komen daarom niet in aanmerking voor huurverlaging. Op basis van gezinssamenstelling en inkomen kunnen zij wel in aanmerking komen voor huurbevriezing. Zie de bovenstaande tabel.

Voor een huurverlaging komen dus alleen de huurders in aanmerking met een kale huurprijs (exclusief servicekosten) die hoger is dan € 737,14 én voldoen aan de huishoudens- / inkomenscriteria uit de tabel.

Heeft u vragen? Bel Maasvallei!
Mocht u ondanks alle regelingen en maatregelen toch tussen wal en schip raken of heeft u vragen over de bovenstaande maatregelen, dan kunt u contact opnemen met onze woonconsulenten. Zij bekijken samen met u de mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Maasvallei is bereikbaar op telefoonnummer 043-368 37 37.