Woningcorporaties en Urgente bieden kabinet hulp aan bij extra CO2-reductie

100.000 huurwoningen energieneutraal en lagere woonlasten voor huurders.

Duurzaam en betaalbaar wonen, dat is wat woningcorporaties en Urgenda vandaag tijdens een persconferentie in Den Haag bepleitten. Zij willen 100.000 huurwoningen verduurzamen en huurders direct helpen aan een lagere energierekening. Dat kan met het geld van de verhuurderheffing. De corporaties Maasvallei, Servatius en Woonpunt doen ook mee aan het actieplan.

Het kabinet heft sinds 2013 een belasting bij de woningcorporaties. Die betalen jaarlijks ruim twee maanden huur aan de Haagse schatkist. Dit jaar € 1,7 miljard. Dat is geld van huurders. Woningcorporaties willen dat bedrag investeren en zo veel sneller, veel meer sociale huurwoningen verduurzamen. Zo helpen woningcorporaties en Urgenda het kabinet om de noodzakelijke 25% CO2-reductie in 2020 te halen. En tegelijk de energiekosten voor hun huurders verlagen.

Goed voor de portemonnee
Maasvallei, Servatius en Woonpunt betalen in 2019 en 2020 samen ruim € 37 miljoen verhuurderheffing aan het Rijk. “Met dat bedrag kunnen we als corporaties, afhankelijk van de te nemen duurzaamheidsmaatregelen, enkele duizenden huurwoningen extra verduurzamen”, zegt Vivian Eussen, directeur Vastgoed bij Servatius. “Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee van onze huurders. Want zonder deze duurzame aanpassingen lopen de energielasten verder op. Als we dit doen, zien huurders de energierekening vanaf de eerste maand dalen en gaan ze er direct op vooruit”, voegt Marie-Thérèse Dubbeldam, bestuurder bij Woonpunt, toe.

Nog veel te doen
“Als corporaties hebben we afspraken gemaakt over wanneer we gemiddeld energielabel B halen. Die halen we. Maar als we in 2050 volledig energieneutraal willen zijn, is er nog heel veel te doen”, zegt Alex Meij, directeur-bestuurder van Maasvallei. En dat gaat niet als corporaties drie tot vier maanden huur per huurder moeten afdragen aan de Haagse schatkist, want dat is inmiddels de realiteit met de optelsom van belastingen.

IJzersterk systeem
Dertig procent van alle Nederlanders woont in een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Dat zijn mensen met een bescheiden inkomen, tot zo’n € 38.000 per jaar. Woningcorporaties zorgen ervoor dat deze huurders goed kunnen wonen: ze houden de huurprijzen laag en bij sociale of financiële problemen zoeken ze samen met hen naar oplossingen. Veel zorgorganisaties huren bij woningcorporaties woningen voor hun cliënten. Al met al creëert dat een sterk sociaal netwerk en maatschappelijk vangnet. Dit systeem wordt wereldwijd geroemd, en kost de overheid niets. Daarom is het zo belangrijk dat het geld dat huurders elke maand betalen, wordt gebruikt om woningen en wijken te verbeteren.